söndag 14 februari 2010

Favoriter i repris - eller hur man gör ren och smörjer upp en stickmaskin

Efter en ingående diskussion med Niclas i symaskins-butiken i Kinna så började jag rengöra Favorit d.ä.

Som rengöringsmedel gick att använda T-Röd eller fotogen. Fördelen med T-Röd är att när spriten dunstat så luktar det inte längre emedan fotogenlukten sitter i ett tag.

Tunn smörjolja, typ symaskinsolja, visade sig inte vara helt lätt att få tag på. Niclas talade om att alla maskiner idag är självsmörjande så det behövs inte någon olja längre. Han hade dock pyttesmå tuber om 4 ml a 15 kr. Köpte fyra stycken för säkerhetsskull.

Lite redskap behöver man också typ skruvmejsel, tandborste, grov konstnärspensel, svamp och (visade det sig) en borrmaskin. Och minst en rulle hushållspapper samt skyddande tidningar som underlägg.

Började med att skruva isär hela maskinen (hade ju redan plockat ut alla 61 nålarna som fanns i den). Det blev en hel del delar och skruvar. Dessa förpassades till en gammal pepparkaksburk (re-use?)som blev fylld av en liter Röd-T. Niclas sa lägg i blöt och skaka försiktigt.


Det var riktigt spännande att följa hur Röd-T timma efter timma blev allt mer grumlig och brungrön!!! Efter sex timmar beslöt jag att delarna hade legat tillräckligt länge i blöt och började försiktigt borsta av dom med en konstnärspensel av svinborst.

Nålarna fick ligga i blöt i 24 timmar!



Rödspriten vart nästan svart och nålarna blev blanka och fina. Blev glad när jag insåg att all den gamla smörjningen, smutsen och fibrerna från garnet faktiskt lossade helt snällt.

La de renborstade delarna på en tidning för att torka. Det blev förvånandsvärt få delar. Undrar om jag får ihop allt på rätt sätt? Vi får väl se. Har ju tagit foton på hur Favoriten såg ut innan så det blir nog inga problem.

Nålbottnen blev också väldigt ren och fin. Till vänster ser man överdelen av den med nålarna satta från innersta positionen ända ut till yttersta positionen.

På denna gamla Favorit finns inget serienr instämplat vid den röda pricken. På den något yngre Favoriten står serienr instämplat på alla delarna!

Både undersidan och översidan av locket blev väldigt rena och man börjar förstå vad det egentligen är som sker när man stickar på maskinen.

Undersidans spår skvallrar om hur nålarna rör sig inne i maskinen och hur de tre smådelarna styr in- och utskjutningen av nålarna.

Till vänster ser man kilen på undersidan som antingen bildar ett cirkelspår runt ytterkanten när den står i stängt läge eller bildar ett vinkelspår inåt så att nålarna kan sticka. Det finns ett läge för lätt och ett för hård stickning.

Den lilla fjädern och styrstålet med sitt fastsättnings bleck matar ut nålarna från det innersta spåret där icke arbetande nålar förvaras.

I den röda ovalen på lockets översida kan man se de inslagna markeringarna för stängd (S), lätt (L) och hård (H) stickning.

På denna gamla Favorits ovansida är bokstäverna inristade för hand = inknackade med ett antal små punkter. Inga stålpunshar med färdiga bokstäver har använts här! På den något yngre har man dock använt stålpunsharna = ett rejält slag och bokstaven var klar.

Tja, nu var alla delarna rengjorda och avtorkade. Återstod bara att smörja precis allting.

Blev sedan konfunderad. Vad var det som löste "skiten" - alkoholen eller någon tillsats? Om det var alkoholen i Röd-T så dunstar ju den och det är helt OK att återinfetta delarna med olja. MEN om det är någon tillsats så kanske återinfettningen inte lyckas! Konsulterade husse - "har ingen aning - prova"!

Provade och tack och lov fungerade det med enbart avdunstning av alkoholen!!!

Återinstallerade alla delar och kom på en hel del under tiden om HUR maskinen faktiskt fungerar mekaniskt.

Inte ett ord i de fyra olika upplagor av instruktionsboken som jag lyckats komma över - MEN jag kommer att lägga ut en hel del förklaringar efter hand som jag lyckats klura ut "allting"!!!

Och så här ren och fin blev Favoriten d.ä. (Den till vänster).

Kommer också att berätta om skillnaderna mellan mina båda Favoriter anno 191x och 1916 lite längre fram.

Har börjat provsticka och det går sakta så det kommer mer om det äventyret längre fram. Under tiden hoppas jag att bilderna ovan säger "mer än tusen ord"

kram Ann och Beppe som fnyser åt spritlukten

lördag 13 februari 2010

Stickmaskinen Regina

Har nu stickat ett tag och lärt mig massor!!! Bland annat att det gäller att hålla noga reda på i vilket av de fyra nållägena som man skall vara i när man korrigerar maskfel. Ja, jag erkänner att det är jag som brister i kunskap och att maskinen gör rätt. Men inte alltid!!!

Har upptäckt att en del av de små hopp och maskmissarna beror på att en platin (den fjädrande metallbiten mellan nålarna) är lite skadad, och kärvar lite trots smorning, och måste flyttas bort då den befinner sig mitt i nålbädden just nu. Har alltså vänt upp och ned på maskinen och sett hur dom är monterade. Skall bara repa lite mod och ork för det verkar bli en lite pillig erfarenhet.

Under tiden har jag flyttat stickområdet till vänster på bädden (använder ju bara 40 nålar av 181) och fortsätter sticka. Har hunnit till 3 rutan av längd nr 3 av 7. Här hände spännande saker! Plötsligt började maskinen sticka dubbelt så många maskor på 40 nålar och hälften av maskorna blev öglor på ovansidan!!! Gissa om jag blev konfunderad. Sedan började jag förstå vad som hade hänt.

Jag hade fått fel inställning på stickreglaget i högra sidan!!! Hamnat i läge för stickning med två bäddar!!! Vilket jag inte har. Men gärna skulle vilja ha!!! Jag började fundera lite, kanske man kan utnyttja detta felstickande till någon sorts mönsterstickning. Får nog kolla längre fram.

Har liksom inte tillräckligt med ork så jag får prioritera hårt bland alla spännande saker jag vill göra, men som min kropp inte orkar hänga med på, och just nu har jag fått hem mina två strumpsticknings maskiner - de som var den utlösande faktorn till att börja maskinstickandet.

Yepp, jag har också flyttat undan lite spinnrockar och annat smått och gott i stökiga rummen. Målet är att göra om rummet till kombinerat gäst- och hantverksrum. Husse skall få hjälpa till att flytta runt lite möbler. Det står en liten bäddsoffa framför dörren till skåpet där den lilla flatbädds stickmaskinen befinner sig. Jag vet i alla fall var den befinner sig!!! Förhoppningsvis befinner sig instruktionsboken på samma ställe! Kommer nog fram om ca 1 - 2 veckor om orken inte tryter helt.
Kram Ann

torsdag 11 februari 2010

Stickmaskin Favorit nr 1 har anlänt

Igår dök hon upp!!! Mycket väl inpackad i en rödaktig trälåda med många tillhörande accessoarer. Det var en väl använd och väl skött gammal dam.

Vid test så upptäcktes att några nålar hade ramlat loss inne i maskinen så det första nya matten lärde sig var att plocka ur nålar!!! Det gjorde man genom ett hål uppe i locket (väl dolt under ett litet borttagbart lock!) och det var inte alldeles lätt. Hålet i sig var precis så stort att man INTE fick ner fingrarna i det. Antar att andra Favorit-mattar kommit på att en lång pincett är ett ypperligt verktyg när nålarna inte längre sitter i sina spår.

Som vanligt så fanns det inte någon närmare beskrivning av hur man skulle gå tillväga. Det enda som stod var att "nålarna plockas ut genom hålet i locket". Kom på alldeles själv att det enklaste sättet att få ut och i nålar var att pilla fram dom så att dom sticker ut ut maskinen precis så långt att man kan få tag i dom i krokändan. Sedan trycker man den ändan neråt och då vippar klack ändan upp ur hålet precis så mycket att man får tag i den. För att få ur nålen så drar man uppåt + bakåt och VIPS är nålen ute.

Det omvända gäller när man skall ha i en ny nål. Även att man skall ha tag i krokändan för annars är det svårt att få ner nålen i spåret i nålbottnen!!!

När nålarna var borttagna och återinsatta så provade jag funktionen. Det kom ett lågt surrande när man körde runt maskinen och alla nålarna gled snällt ut och in i maskinen, klockan klämtade på inställt antal varv (tog dock en stund att hitta markeringspilen där räkningen började - den var minimal!).

Eftersom det fattades 2 nålar så går det visserligen att sticka runt men det blir en "söm" (antar jag) där det inte finns nålar. Väntar nog med det tills nästa maskin hunnit hem (yepp, har en till på väg som verkar vara äldre och inte komplett men den kanske har lite nålar av samma sort). Då skall jag låna 2 nålar och försöka sticka mig ett par härliga sockar!!!

Lite senare idag skall jag prova att fram och tillbaka - om jag nu klarar av att trä tråden så att den stickar - skall jag försöka mig på att sticka en fyrkantslapp. Instruktionsboken är som sagt ganska intetsägande i allt utom själva instruktionerna hur sockar m m stickas i antal varv, ökningar och minskningar. Som tur är har jag en jättego kompis som samlat på sig lite nyare instruktionsböcker till Favoriter och där finns lite mer.

Tycker det är så spännande! Husse skakar på huvudet och undrar var jag skall placera den i huset. Ännu mer tittande och skakningar när han får klart för sig att det är YTTERLIGARE en stickmaskin på väg!!! Men som sagt planerna är att de skall monteras på mitt stora höj och sänkbara datorbord i "stökiga rummet". Det där rummet som jag håller på att röja lite försiktigt i (går inte fort med all nostalgin där inne).
kram Ann

måndag 8 februari 2010

Nya husdjur på gång!

Nu äntligen har jag gjort slag i saken och anmält mig till biodlarkurs!!!

Det är ju så att vi med alla våra fruktträd och blommor och kryddor och annat smått och gott i trädgården har sett att det FINNS NÄSTAN INGA BIN ALLS längre!!! Inte heller hos grannarna eller nere på åkrarna eller i skogarna runt omkring.

En granne har haft bin förut men dom dog ut och han har lovat att hjälpa mig att komma igång. Har också många grejor till låns. Det är härligt med snälla goa grannar.

Vi har faktiskt funderat i ett par år tid och läst en hel del om bin så nu när Vuxenskolan i Kinna hade annons om biodlarkurs för en månad sedan så högg jag. Har redan klarat av andra kurssammankomsten ikväll - 10 st till att njuta av.

Upplägget är så att vi läser, diskuterar och får höra om hur gamla garvade biodlare fixar det mesta under dessa "teoretiska" 4 första gångerna och sedan skall vi praktiskt få greja med bin och bisamhällen borta på hembygdsgården Hönekulla i Hajom. Få erfarenhet av alla moment som ingår i bihanteringen. Allt under sträng kontroll av Marks Biodlarförenings handledning.

I år blir det nog inte någon egen honung för uppstart av nya samhällen sker tydligen en bit in på säsongen när nya drottningar föds och gamla svärmar iväg för att hitta nya lämpliga hem.

Men det är bra att övningsköra första säsongen så man vet vad man skall göra nästa år kanske alldeles själv.

kram Ann

Jag gillar maskiner - helst manuella!!!

Nu har jag gjort det igen! Köpt en maskin! Nä, TVÅ st närmare bestämt. Strumpstickmaskiner bägge som förhoppningsvis skall kunna gå att få igång.

Den ena kommer från Vännäs och heter Favorit. Den har nu varit på väg med Schenker i snart en vecka och förväntas komma SNART! För övrigt är den likadan som den en kompis har.

Den andra har inget synligt namn ingraverat men verkar vara en mycket tidigare Favorit med vacker ornamentik på locket. Den kommer från Mora.

Finns det fler därute som har denna typ av strumpstickmaskin??? Tyckte jag såg på någon lista att någon blivit med en sådan här Favorit uppe i Örebro! Vore ju kul med kontakt.

För övrigt har vi den tidigare i bloggen nämnda Regina Royal I. Har sett någon annanstans att någon för länge sedan skrev om den på kanalen.org. Fast då hade den dubbelbädd. Tänk om man fick tag på en sådan!!! (Jag har ju lyckats börja sticka hyfsat på den jag har - men vore ju kul om man kunde sticka resår och rundstickning också).

Nåväl, ytterligare maskiner finns i samlingarna. Den ena är ett arvegods efter min mans gamla faster som stickade strumpor på den för en förläggare uppe i Sparsör. Har t o m sett hennes namn i boken på Textilmuseet i Borås. Boken i fråga var ett register från förläggaren över stickerskorna som var kontrakterade. Faster Josefina Karlsson, Skogshyddan, Hulta, Berghem var uppskriven som stickerska under flera flera år. Maskinen i fråga är en kort dubbelbädd av märket Persson. Maskinen blev servad och upputsad på Textilmuseet och det blev även inköpt en kopia av den ursprungliga instruktionsboken!

Den sista (?) stickmaskinen är en Persson dubbelbädd som är ganska lång och den hittade jag för flera år sedan på Rumänien insamlingen i Skene. Den var inlämnad av en gammal gammal dam som stickat tröjor till avsalu och som önskade att maskinen kom till någon som var intresserad av att använda den!

Håller nu på att röja ett rum för att få upp mina maskiner och börja lära mig sticka på dom allihop. Har under väntetiden spunnit massor med eget garn som skall användas till både sockar, tröjor och annat som går att sticka på maskin eller för hand.

Skall komma tillbaka så snart jag monterat upp allihop och tagit lite bilder.

kram Ann

lördag 6 februari 2010

Sticka på stickmaskin??? Blir det effektivare än att sticka för hand???

Nu har jag gjort något jag skulle gjort för länge sedan - Jag har gått i närkamp med min ena gamla stickmaskin (den yngsta)!!! Kommer jag att få ångra mig även denna gång eller kommer jag att överlista vidundret??? Bered er på en följetong!

Har fått lust att prova den för länge sedan (2001) inköpta gamla stickmaskinen. Köpte den för 100 kr på hembygdsgårdens loppis i Berghem.
Trodde det var en Knittax men det visade sig vara en Regina Royal I och är troligen från slutet 60- till början 70-talet (Leverantören använder postnr och det genomfördes 1968 här i Sverige, för övrigt samma leverantör som Knittax hade!).

Nåväl, som tur har stickaren en instruktionsbok. Mycket bristfällig och mycket förvirrande skriven. (Tror det är en konstruktör som skrivit den då en hel del moment saknas eller står på fel ställen). Har läst den både på tvärsen och längden flera gånger och kommer ihåg att förra vändan (2001) fick jag inte till det utan stickaren förpassades in i förrådet.
Har nu sista veckan prövat olika garner och olika inställningar samt skrivit om stora delar av instruktionsboken SÅ NU börjar jag kunna sticka på den utan att det blir några större fel!!!

Den har något som kallas PLATINER och som, tror jag, ersätter spännare och tyngder för att det stickade skall matas fram korrekt. Se bilden nedan - det är dom där plåtgrejorna som sticker upp mellan nålarna. Någon som vet mer???

I vilket fall står det absolut ingenting om spännare och tyngder i instruktionsboken.

Men däremot en hel massa om var nålarna skall befinna sig i olika moment!!! Vilket jag har en förmåga att missa. Så ibland händer ingenting och ibland maskar eländet av alldeles av sig själv!!!

Mitt förstlingverk härovan lärde mig i alla fall att maskinen skall säga KLICK när den har stickat färdigt varvet INNAN man får föra släden tillbaka. Är man för snabb så får man en stor tillbaka loop på garnet! Se längst till vänster. Nedan ser ni nålbädden och platinerna.

Sedan är det lite olika struktur på samma garn vid stickning om man har Maskställaren på lägre resp högre siffra än angivna 8 (är det normal maskstorlek???).

Sedan står det pyttelite om att "maskväljaren ställes på 8". Maskväljaren i fråga har gradering 1 - 12. Ingenting om när/hur/varför man använder de lägre 1 -7 inställningarna resp de högre 9 - 12 inställningarna. Finns det någon därute som har/har stickat på denna modell som vet???

Dessutom kom jag på att om man lägger upp på varje nål (1-1) så blir maskorna väldigt täta. Lägger man upp på varannan nål (1-2) blir maskorna fördelade med ett större mellanrum som när man drar i sticket blir tätare med MYCKET STÖRRE maskor fast mindre brett!!! Samma erfarenhet blir det med upplägg på var tredje nål (1-3)! Då kan man säga att maskorna motsvarar storleken på 5 - 6 mm stickor!!!

Sedan var jag inte nöjd med garnledarens pinnhållare för garnet. Tyckte inte det fungerade enligt beskrivningen "inifrån nystanet" med den där stålpinnen mitt i!!! Här nedan ser ni före och efter Anns fundering!!! Gamla plastburkar för yoghurt kan vara riktigt bra ibland!


Garnet som skall passa är endast angivet i instruktionen som "ett nystan garn av god kvalitet, högst 3-trådigt, om möjligt nystat för stickning inifrån, vilket underlättar garntillförseln". Inte ett pip/exempel på antal m/g eller liknande!!!

En rolig detalj är att man stickar med avigsidan inom synfältet och med rätsidan gömd under stickningen. Är det alltid så???

Har provat olika garner, från sytråds tunnt till Raggi sockgarn, och funnit att det blir mycket olika resultat. Med de tunnaste garnerna blir resultatet mycket glest i även om man använder den lägsta maskväljar inställningen. Raggi å sin sida blir bra om man bara stickar på var 3:e/4:e nål. Då får man en kvalitet som påminner om handstickning med stickor nr 5!!! Finns det någon logik i detta???

Olika garner går olika bra att sticka med i förhållande till hur släta dom är eller om dom är dragna genom paraffin (står att man kan göra så i instruktionsboken -OCH det gör stor skillnad). Nu återstår bara att ta reda på hur man TVÄTTAR UR paraffinet??? Någon som vet???

Här nedan ser ni lite prover på mina erfarenheter med stickmaskinen sedan jag kom underfund med den.













Ett bra att ha verktyg är en linjal med markering om 10 cm! Då kan man jämföra olika inställningar. Garnet härovan är ett entrådig handspunnet sockgarn och passade alldeles perfekt!

Hobbe katt hade dragit fram ett garn från min bortglömda samling under sängen som visade sig passa perfekt till stickmaskinen. Alltså, återfann jag en guldgruva med garn som jag kunde använda.

Har nu börjat sticka på en rutig filt. Stickar den i längder om 12 rutor, varje ruta i storlek 40 m och 75 varv, och det verkar bli riktigt bra. Jaja, ett och annat stickfel och tappad maska som numera kan åtgärdas manuellt det får man räkna med.

Just nu är jag inne på grön/blå rutor men skall börja med en annan färgskala på rutorna och varva när jag virkar ihop filten. (, inte 40 m utan 40 m(askor); Hihi!

Ooops! Nu var den grön-blå "ormen" färdig!!!

Ja, jag kommer nog tillbaka med mer info om hur det går längre fram. Men nu skall jag ta och gräva fram lite andra färger och sticka en stund.

Och en sista fundering för idag, krullar alltid stickade alster ihop sig???
kram Ann

Camp PluckyFluff i Lillehammer 8-9 maj 2010

Tjolahopp tjolahej! Jag skall dit!!! Planerat att anlända på fredagen 7/5 och vara med på invigningen av Lexi Boegers utställning. Det planeras en hiskeligt stor garn"skulptur" med hennes egen händigt spunna garn ihop med bidrag från spinneskor runt om i världen. Varje bidrag har sin lilla lapp med namn på spinnerskan. Du kan läsa mer på Pluckyfluff 2010 SPINNVILT! sedan skall vi spinna, spinna, spinna... ...i dagarna två!!!

Det kommer att bli helt fantastiskt och det blir ca 30 personer på "lägret". Mer info hittar du på

Lexi Boegers hemsidor här och här.

Gissa om jag har stora förväntningar!!!!

Kram
Ann

Fåren i snön och förväntningarna på årets lamm

I år har vi delat upp fåren i tre flockar. Detta för att vi ville prova vår lille Frank i aveln. Och för att vi inte ville ha mer än ett fåtal lamm i år.

Beppe och Lasse Liten går nere vid vägen och leker husdjur. D vs dom är inte ute mer än om det vankas godis!!! Grannarnas barn och barnbarn matar dom med äpplen och torkat bröd, även knäckebröd.

Dom trivs jättebra i sitt nya fina skjul som vi byggde i somras och fick alldeles ny fin inredning i i höstas. Var sin matkrubba, saltstenshållare, vitamin/mineral låda och en stor höhäck av smide. "Lyxhotell" mumlade grannen och log.

De fyra gammeltackorna och de fyra tacklammen från förra året har också fått ett likadant skjul i somras i hagen mellan vägen och huset. Dom har sin hösilagehäck utanför så dom ser man lite oftare. Men man ligger inomhus lika ofta som utomhus och idisslar.

Vår lille Frank och hans tre ungtackor (Paula, Berta och Alva) dom bor i lagården och är också mestadels "husdjur". Ligger ofta i dörröppningen och idisslar.

Förhoppningsvis är dom alla tre dräktiga så vi förväntar oss mellan 3 och 6 lamm i år. Fast vi kommer att få sen lammning i år då Frank inte blev släppt till tackorna förrän till Lucia.

Kram
Ann o Beppe

Lilla Määhhh halsduk

Lite av blodad tand fick jag när husses årgångsmössa tillika julklapp var färdig. Den rundkrokades i Lilla Määhhh garn och "bollades" med färgat testgarn. Den har fått mycket beröm överallt dit husse går.

Av resten på det spunna garnet (blir mer garn i år - ullen har en förmåga att växa ut varje år, hihihi) beslöt jag att sticka en enkel halsduk.

La upp 48 m och stickar 4 r 4 a i 8 varv och sedan 4 a 4 r i 8 varv. Resultatet blir en sorts rutig "bucklig" yta - nä, tänker inte blocka den, gillar strukturen. (Stickade halsduk, mössa och handledsvärmare till min kompis i höstas och tyckte "mönstret" blev så fint att jag ville ha något eget).

Är inte riktigt färdig ännu - men snart!!! Stickorna köpte jag hos Kinna Garn - Kent hade tagit in sådana där fina rosenträstickor som var helt oemotståndliga. Helt underbara att sticka på!!!

Kram Ann

Då är det nytt år igen!!!

Det är hemskt vad tiden rusar iväg! Nyss var det massor med helger och en massa måsten som skulle göras. Mellan varven hann jag med lite stickning på "dö"-tunna stickor, 1,25 mm och hela 5 st var inblandade.

Hade fått tag på en liten gullig bok med roliga små projekt. Beslöt mig för att sticka en variant av handleds-handvärmare med flätade "korvar".

Ja, jisses, det vart pilligt och tog låååång tid. Orden som kom ur munnen när jag tappade någon av de pyttesmå maskorna "värmde" gott!

Snacka om att känna sig som om man hade tummarna mitt i handen!!! Men till slut blev dom färdig stickade och det var "bara" att fästa 2 x 15 ändar på varje mönsterparti och handledsvärmare!!! Här ser ni dom.

Den extra "korvringen" runt tummen är helt och hållet av min design men den fungerar jättebra.

"Glömde" tala om att det går åt 16 st små säkerhetsnålar för att klara av flätningsarbetet. Dessutom består varje snodd av 5 maskor!

Kram
Ann