torsdag 11 februari 2010

Stickmaskin Favorit nr 1 har anlänt

Igår dök hon upp!!! Mycket väl inpackad i en rödaktig trälåda med många tillhörande accessoarer. Det var en väl använd och väl skött gammal dam.

Vid test så upptäcktes att några nålar hade ramlat loss inne i maskinen så det första nya matten lärde sig var att plocka ur nålar!!! Det gjorde man genom ett hål uppe i locket (väl dolt under ett litet borttagbart lock!) och det var inte alldeles lätt. Hålet i sig var precis så stort att man INTE fick ner fingrarna i det. Antar att andra Favorit-mattar kommit på att en lång pincett är ett ypperligt verktyg när nålarna inte längre sitter i sina spår.

Som vanligt så fanns det inte någon närmare beskrivning av hur man skulle gå tillväga. Det enda som stod var att "nålarna plockas ut genom hålet i locket". Kom på alldeles själv att det enklaste sättet att få ut och i nålar var att pilla fram dom så att dom sticker ut ut maskinen precis så långt att man kan få tag i dom i krokändan. Sedan trycker man den ändan neråt och då vippar klack ändan upp ur hålet precis så mycket att man får tag i den. För att få ur nålen så drar man uppåt + bakåt och VIPS är nålen ute.

Det omvända gäller när man skall ha i en ny nål. Även att man skall ha tag i krokändan för annars är det svårt att få ner nålen i spåret i nålbottnen!!!

När nålarna var borttagna och återinsatta så provade jag funktionen. Det kom ett lågt surrande när man körde runt maskinen och alla nålarna gled snällt ut och in i maskinen, klockan klämtade på inställt antal varv (tog dock en stund att hitta markeringspilen där räkningen började - den var minimal!).

Eftersom det fattades 2 nålar så går det visserligen att sticka runt men det blir en "söm" (antar jag) där det inte finns nålar. Väntar nog med det tills nästa maskin hunnit hem (yepp, har en till på väg som verkar vara äldre och inte komplett men den kanske har lite nålar av samma sort). Då skall jag låna 2 nålar och försöka sticka mig ett par härliga sockar!!!

Lite senare idag skall jag prova att fram och tillbaka - om jag nu klarar av att trä tråden så att den stickar - skall jag försöka mig på att sticka en fyrkantslapp. Instruktionsboken är som sagt ganska intetsägande i allt utom själva instruktionerna hur sockar m m stickas i antal varv, ökningar och minskningar. Som tur är har jag en jättego kompis som samlat på sig lite nyare instruktionsböcker till Favoriter och där finns lite mer.

Tycker det är så spännande! Husse skakar på huvudet och undrar var jag skall placera den i huset. Ännu mer tittande och skakningar när han får klart för sig att det är YTTERLIGARE en stickmaskin på väg!!! Men som sagt planerna är att de skall monteras på mitt stora höj och sänkbara datorbord i "stökiga rummet". Det där rummet som jag håller på att röja lite försiktigt i (går inte fort med all nostalgin där inne).
kram Ann

1 kommentar:

Emma sa...

jag har fått ärva en stickmaskin favorit....o denna e mest troligt gjord 1918....tror jag det står på garantilappen som e på insidan av locket på trälådan....vet ej ens om allt e där, tror det nog fattas nån nål o nån nål måste nog bytas ut...men det ska bli kul o se om man förstår sig på den när packat upp den..