måndag 8 februari 2010

Nya husdjur på gång!

Nu äntligen har jag gjort slag i saken och anmält mig till biodlarkurs!!!

Det är ju så att vi med alla våra fruktträd och blommor och kryddor och annat smått och gott i trädgården har sett att det FINNS NÄSTAN INGA BIN ALLS längre!!! Inte heller hos grannarna eller nere på åkrarna eller i skogarna runt omkring.

En granne har haft bin förut men dom dog ut och han har lovat att hjälpa mig att komma igång. Har också många grejor till låns. Det är härligt med snälla goa grannar.

Vi har faktiskt funderat i ett par år tid och läst en hel del om bin så nu när Vuxenskolan i Kinna hade annons om biodlarkurs för en månad sedan så högg jag. Har redan klarat av andra kurssammankomsten ikväll - 10 st till att njuta av.

Upplägget är så att vi läser, diskuterar och får höra om hur gamla garvade biodlare fixar det mesta under dessa "teoretiska" 4 första gångerna och sedan skall vi praktiskt få greja med bin och bisamhällen borta på hembygdsgården Hönekulla i Hajom. Få erfarenhet av alla moment som ingår i bihanteringen. Allt under sträng kontroll av Marks Biodlarförenings handledning.

I år blir det nog inte någon egen honung för uppstart av nya samhällen sker tydligen en bit in på säsongen när nya drottningar föds och gamla svärmar iväg för att hitta nya lämpliga hem.

Men det är bra att övningsköra första säsongen så man vet vad man skall göra nästa år kanske alldeles själv.

kram Ann

Inga kommentarer: