lördag 6 februari 2010

Sticka på stickmaskin??? Blir det effektivare än att sticka för hand???

Nu har jag gjort något jag skulle gjort för länge sedan - Jag har gått i närkamp med min ena gamla stickmaskin (den yngsta)!!! Kommer jag att få ångra mig även denna gång eller kommer jag att överlista vidundret??? Bered er på en följetong!

Har fått lust att prova den för länge sedan (2001) inköpta gamla stickmaskinen. Köpte den för 100 kr på hembygdsgårdens loppis i Berghem.
Trodde det var en Knittax men det visade sig vara en Regina Royal I och är troligen från slutet 60- till början 70-talet (Leverantören använder postnr och det genomfördes 1968 här i Sverige, för övrigt samma leverantör som Knittax hade!).

Nåväl, som tur har stickaren en instruktionsbok. Mycket bristfällig och mycket förvirrande skriven. (Tror det är en konstruktör som skrivit den då en hel del moment saknas eller står på fel ställen). Har läst den både på tvärsen och längden flera gånger och kommer ihåg att förra vändan (2001) fick jag inte till det utan stickaren förpassades in i förrådet.
Har nu sista veckan prövat olika garner och olika inställningar samt skrivit om stora delar av instruktionsboken SÅ NU börjar jag kunna sticka på den utan att det blir några större fel!!!

Den har något som kallas PLATINER och som, tror jag, ersätter spännare och tyngder för att det stickade skall matas fram korrekt. Se bilden nedan - det är dom där plåtgrejorna som sticker upp mellan nålarna. Någon som vet mer???

I vilket fall står det absolut ingenting om spännare och tyngder i instruktionsboken.

Men däremot en hel massa om var nålarna skall befinna sig i olika moment!!! Vilket jag har en förmåga att missa. Så ibland händer ingenting och ibland maskar eländet av alldeles av sig själv!!!

Mitt förstlingverk härovan lärde mig i alla fall att maskinen skall säga KLICK när den har stickat färdigt varvet INNAN man får föra släden tillbaka. Är man för snabb så får man en stor tillbaka loop på garnet! Se längst till vänster. Nedan ser ni nålbädden och platinerna.

Sedan är det lite olika struktur på samma garn vid stickning om man har Maskställaren på lägre resp högre siffra än angivna 8 (är det normal maskstorlek???).

Sedan står det pyttelite om att "maskväljaren ställes på 8". Maskväljaren i fråga har gradering 1 - 12. Ingenting om när/hur/varför man använder de lägre 1 -7 inställningarna resp de högre 9 - 12 inställningarna. Finns det någon därute som har/har stickat på denna modell som vet???

Dessutom kom jag på att om man lägger upp på varje nål (1-1) så blir maskorna väldigt täta. Lägger man upp på varannan nål (1-2) blir maskorna fördelade med ett större mellanrum som när man drar i sticket blir tätare med MYCKET STÖRRE maskor fast mindre brett!!! Samma erfarenhet blir det med upplägg på var tredje nål (1-3)! Då kan man säga att maskorna motsvarar storleken på 5 - 6 mm stickor!!!

Sedan var jag inte nöjd med garnledarens pinnhållare för garnet. Tyckte inte det fungerade enligt beskrivningen "inifrån nystanet" med den där stålpinnen mitt i!!! Här nedan ser ni före och efter Anns fundering!!! Gamla plastburkar för yoghurt kan vara riktigt bra ibland!


Garnet som skall passa är endast angivet i instruktionen som "ett nystan garn av god kvalitet, högst 3-trådigt, om möjligt nystat för stickning inifrån, vilket underlättar garntillförseln". Inte ett pip/exempel på antal m/g eller liknande!!!

En rolig detalj är att man stickar med avigsidan inom synfältet och med rätsidan gömd under stickningen. Är det alltid så???

Har provat olika garner, från sytråds tunnt till Raggi sockgarn, och funnit att det blir mycket olika resultat. Med de tunnaste garnerna blir resultatet mycket glest i även om man använder den lägsta maskväljar inställningen. Raggi å sin sida blir bra om man bara stickar på var 3:e/4:e nål. Då får man en kvalitet som påminner om handstickning med stickor nr 5!!! Finns det någon logik i detta???

Olika garner går olika bra att sticka med i förhållande till hur släta dom är eller om dom är dragna genom paraffin (står att man kan göra så i instruktionsboken -OCH det gör stor skillnad). Nu återstår bara att ta reda på hur man TVÄTTAR UR paraffinet??? Någon som vet???

Här nedan ser ni lite prover på mina erfarenheter med stickmaskinen sedan jag kom underfund med den.

Ett bra att ha verktyg är en linjal med markering om 10 cm! Då kan man jämföra olika inställningar. Garnet härovan är ett entrådig handspunnet sockgarn och passade alldeles perfekt!

Hobbe katt hade dragit fram ett garn från min bortglömda samling under sängen som visade sig passa perfekt till stickmaskinen. Alltså, återfann jag en guldgruva med garn som jag kunde använda.

Har nu börjat sticka på en rutig filt. Stickar den i längder om 12 rutor, varje ruta i storlek 40 m och 75 varv, och det verkar bli riktigt bra. Jaja, ett och annat stickfel och tappad maska som numera kan åtgärdas manuellt det får man räkna med.

Just nu är jag inne på grön/blå rutor men skall börja med en annan färgskala på rutorna och varva när jag virkar ihop filten. (, inte 40 m utan 40 m(askor); Hihi!

Ooops! Nu var den grön-blå "ormen" färdig!!!

Ja, jag kommer nog tillbaka med mer info om hur det går längre fram. Men nu skall jag ta och gräva fram lite andra färger och sticka en stund.

Och en sista fundering för idag, krullar alltid stickade alster ihop sig???
kram Ann

10 kommentarer:

Medea sa...

Nu har jag läst en del av det du skrev här ovan och jag svarar på det sista. Ja, det rullar alltid ihop sig när jag stickar på maskinen. Men det är ju bara att blötlägga det och spänna upp, precis som med handstickat, så blir det perfekt.

Hultaflickorna sa...

Det var det jag misstänkte!!! Att man inte kom undan blockningen!!! Tack för svaret.

April sa...

Hej! Det ser ut på bilderna som att din stickmaskin är väldigt lik hur Knittax fungerar. Jag har stickat på knittax innan jag fick ett ryck och köpte en splitter ny Silver Reed. Den prislappen blev annorlunda än din kan man säga... Nu ska jag lusläsa din blogg och se om jag kanske kan hjälpa dig med någon fråga. Har du tittat på vikatextil? www.vikatextil.se
Anna

April sa...

Du har ju kommig igågn riktigt på allvar!
Platiner verkar vara samma system som Knittax för att hålla arbetet på plats. Ja, de ersätter tyngder.

Nålarna ska vara i vissa positioner för olika moment. Bara att lära sig. På knittax har jag också problem med att garnet lätt hamnar i en loop när jag är klar med ett varv. Jag lyckades hitta ett sätt att sträcka garnet lite extra med ena handen när släden bytte riktning. När Silver Reed börjar göra loopar är det dags för rengöring och smörj.

Det där med maskställaren känner jag igen. Jag tror låg siffra betyder hårdare strådspänning = mindre maska för tunt garn. Och högre siffra för lite tjockare garn. Prova dig fram. Något normalt finns nog inte, beror på garn, hur man vill ha det osv. Märkligt nog kan det hjälpa med lite hårdare trådspänning om garnet krånglar eller om det är tungt att sticka. Jag brukar testa några olika altenativ för varje nytt garn.

Jag har stickat en hel del på varannan nål, fungerar alldeles utmärkt! Standard brukar vara 4,5 mm mellan varje nål som passar garn för upp till vanliga stickor 2,5 -3. Sticka på var tredje eller var fjärde nål har jag aldrig gjort. Men jag ska komma ihåg det.

När jag gräver efter fyndgarner på loppis och liknande så ratar jag garn som kräver stickor nr 3 eller tjockare, och jag tittar efter mastäthet 25 maskor eller mer på 10 cm. Om det är större avstånd mellan nålarna på din maskin kan du säkert sticka tjockare garn.

Hoppas du har nytta av dessa funderingar och hör av dig! Anna

Hultaflickorna sa...

Hihi, Hej April. Det här är ganska kul! Du läser om mina eskapader och jag har lusläst din blogg om dina eskapader med dina maskiner. Såg att du fått kontakt med Johan här nere och hans maskiner. Följde också länken till Yahoogruppen maskinstickning, gick med där och har lärt mig en hel del (har dock inte presenterat mig där ännu).

Yepp, har en känsla av att Knittax och Regina har något slags släktskap. Dom hade i alla fall samma leverantör i Ludvika. Vore kul att träffas och få snacka lite maskiner. Vi är några stycken som tänker träffas längre fram i sommar. Yepp, Johan + hemsl.ordf + jag och kanske några till hemma hos mig och greja lite med maskinerna. Skene är väl inte långt från GBG (misstänker att du finns där)??? Har läst dina tips och jag tror man kan säga att Reginan är en mellanstickare. Dock verkar hon gilla de slätare garnerna bättre och ännu bättre stickar hon med mina handspunna har jag insett. Skall prova att "halka" ulligare garner med lite olika medel för att testa. Håller också på med mina två Favoriter och även där verkar det vara stor skillnad på garnen yta och tjocklek. Fast problemet är nog lite relaterat till slitna nålar. Men det kanske fixar sig - har hittat en liten firma i Amishbältet i USA som NYTILLVERKAR nålarna!!! Vill du ha mail-kontakt så maila på anar@tripnet.se kram Ann A

maskinstickning sa...

Hej!
Jag hittade hit via April. Kul att läsa om dina erfarenheter av stickning på lite äldre maskiner. Själv har jag en lite blandad maskinpark, bla. en Victoria sockstickningsmaskin. Jag hade även en Favorit, men den sålde jag vidare. Menar du att du har hittat någon som nytillverkar nålar till Favoriten? Jag har fått höra att det inte går att få tag på nålar till dem./ Annica i Skåne

Hultaflickorna sa...

Hallojsan, Annica m fl
Jo, det finns tillverkning i USA. Nålarna är dyra och återförsäljare är Angora Valley. Tänkte snart återkomma med mer info och förslag om samköp. Har även ett längre "reportage" om hur man kan göra rent och smörja upp sin FAVORIT. Kommer även lite om att börja sticka på den. Har inte kommit så långt ännu, men skam den som ger sig. Lite till finns på Facebook om maskinerna.

Astrid sa...

Hej, jag har också en Royal Regina. Köpt på loppis. Tyvärr fanns ingen instruktionsbok. Är det möjligt att jag kan få köpa en kopia av dej eller om du kanske vet någon annanstans jag kan hitta en sån?
Vänlig hälsn,
Astrid - astridmnilsson@hotmail.com

emma i höganäs sa...

hur mycket dyra var dom där nålarna i USA? hade ju behövt några stycken tror jag...men det beror ju på priset oxå....kanske hade man kunnat hittat en favorit till....nu har jag tagit fram min gamla favorit 1918 som jag fick ärva av min far för ca två år sen...tänkte jag skulle använda mig av din fina beskrivning av rengöring :)...

emma i höganäs sa...

jag ger dig min email så kan du kanske skriva till mig där...har samma till msn.....

e_baladi@hotmail.com