måndag 8 februari 2010

Jag gillar maskiner - helst manuella!!!

Nu har jag gjort det igen! Köpt en maskin! Nä, TVÅ st närmare bestämt. Strumpstickmaskiner bägge som förhoppningsvis skall kunna gå att få igång.

Den ena kommer från Vännäs och heter Favorit. Den har nu varit på väg med Schenker i snart en vecka och förväntas komma SNART! För övrigt är den likadan som den en kompis har.

Den andra har inget synligt namn ingraverat men verkar vara en mycket tidigare Favorit med vacker ornamentik på locket. Den kommer från Mora.

Finns det fler därute som har denna typ av strumpstickmaskin??? Tyckte jag såg på någon lista att någon blivit med en sådan här Favorit uppe i Örebro! Vore ju kul med kontakt.

För övrigt har vi den tidigare i bloggen nämnda Regina Royal I. Har sett någon annanstans att någon för länge sedan skrev om den på kanalen.org. Fast då hade den dubbelbädd. Tänk om man fick tag på en sådan!!! (Jag har ju lyckats börja sticka hyfsat på den jag har - men vore ju kul om man kunde sticka resår och rundstickning också).

Nåväl, ytterligare maskiner finns i samlingarna. Den ena är ett arvegods efter min mans gamla faster som stickade strumpor på den för en förläggare uppe i Sparsör. Har t o m sett hennes namn i boken på Textilmuseet i Borås. Boken i fråga var ett register från förläggaren över stickerskorna som var kontrakterade. Faster Josefina Karlsson, Skogshyddan, Hulta, Berghem var uppskriven som stickerska under flera flera år. Maskinen i fråga är en kort dubbelbädd av märket Persson. Maskinen blev servad och upputsad på Textilmuseet och det blev även inköpt en kopia av den ursprungliga instruktionsboken!

Den sista (?) stickmaskinen är en Persson dubbelbädd som är ganska lång och den hittade jag för flera år sedan på Rumänien insamlingen i Skene. Den var inlämnad av en gammal gammal dam som stickat tröjor till avsalu och som önskade att maskinen kom till någon som var intresserad av att använda den!

Håller nu på att röja ett rum för att få upp mina maskiner och börja lära mig sticka på dom allihop. Har under väntetiden spunnit massor med eget garn som skall användas till både sockar, tröjor och annat som går att sticka på maskin eller för hand.

Skall komma tillbaka så snart jag monterat upp allihop och tagit lite bilder.

kram Ann

3 kommentarer:

Birgith sa...

Är bara så avundsjuk på dina stickmaskiner.
Kram.

Hultaflickorna sa...

Kan tänka mig ordna träff längre fram när jag kommit underfund med alla och fått igång dom. Kanske någon mer vill komma??? Kan lova att det verkligen är en utmaning!!!

Linda sa...

Såg just att det finns en "lärobok i stickning" för Favoriten på tradera just nu... Kanske nått för dig som har en?
http://www.tradera.com/kuriosa-Beskrivning-hur-man-anvander-stickmaskin-fran-30tal-auktion_341274_128864608

(jag är inte säljaren... jag såg den bara)