onsdag 19 augusti 2009

Knit one below - halvpatent stickning

Har ett behov av att dela med mig av ÅRETS stickbok!!! (I allafall upplevelsemässigt för mig!)

Det var så att en spinnkompis kom på besök och hade med sig boken KNIT ONE BELOW av Elise Duvekot. En otroligt läcker stickbok om ett nästan bortglömt ENKELT sätt att sticka en halvpatent som utseende mässigt påminner om tvåändstickningens randning.

Jag måste säja att jag blev helt såld på boken när jag bläddrade i den. Kompisen visade också hur man gjorde. Man stickar helt enkelt med två garner MEN ett helt varv av varje färg! Där det skall bli lodräta ränder går man ner i FÖREGÅENDE maskrad och stickar helt sonika bägge samtidigt (maskan på stickan och den i raden under). Därefter gäller det att se till att den färg som INTE skall synas läggs längst bak, ifrån rätsidan räknat. Här bredvid kan du se mina två prover.

Observera! Att när man stickar fram och tillbaka så måste man först sticka den ena färgen på rätsidan och sedan backa tillbaka och sticka den andra färgen på baksidan. DÄREFTER stickar man två avigsidor, två rätsidor ... När man stickar runt byter man bara färg på samma ställe.

Här kommer lite bilder på modeller ur boken.

Det var när jag såg den ljungfärgade koftan som jag föll och skyndade mig att beställa boken från Adlibris.

Västarna är samma mönster och vändbara. Även avigan får ett speciellt mönster.

Den flortunna sjalen skulle jag också vilja sticka - men vet inte om jag vågar.

Jag håller på sedan ett år tillbaka med en sådan där "Victoriansk spetssjal" som bara blir större och större OOOTROLIGT SAAAAKTA! Den tar liksom aldrig slut!

Och den här vackra sjalen är MYCKET STÖRRE! Och den grå färgen ger sjalen ett fantastiskt sobert inryck.

Men håll med om att den är vacker! Modelltypen kallas "fyrkantssjal" och man viker ett hörne bakåt för att få till den vackra krage.

En häftig "potta" mössa och ett par fingerlösa vantar (=långlånga pulsvärmare???) finns också.

Utöver detta är det massor med stickprojekt för hela familjen MEN de får ni upptäcka själva!!!

Min man sa i alla fall att herr tröjorna/ollarna var väldigt vackra och undrade lite försiktigt "hur krångligt är det där egentligen?" "Dom ser sköna ut." Ha, det betyder att han undrar om jag kan sticka en till honom - naturligtvis av ull från våra egna får och helst i naturfärger! Tja, det kommer ju en julafton om några månader. Så vi får väl se.

Mitt allra första projekt blir dock att sticka en väska för den tyckte jag var "skitläcker"! När den är färdig så skall den valkas i maskin - och det är något jag aldrig provat på så det blir spännande värre. Kommer tillbaka med hur det gick för väskan.

Flera av mina kompisar som varit hemma på besök har också fallit för den här boken. Kanske ni kan skriva en liten kommentar om vad ni tycker om den???

Kram
Ann

1 kommentar:

fale artut sa...

Ser väldigt intressant ut! Jag har Värmlandsfår och har läst hur Du har tvättat ullen fällvis i samma kar. Intressant! Kamning av ull ska jag kolla mera, ull är härligt!