söndag 10 maj 2009

Sticka sockar - är en hel vetenskap!!!

Husse vill ha hemgjorda sockar i vår ull. Alltså spanns det ett "lämpligt" sockgarn för gosiga ulliga innesockar - för han skulle bara ha dom och mysa i. Det visade sig att dom skulle ner i fårladdorna också.
Nåväl, husses fötter är ganska så valkiga och snart efter att ha "bott i sockarna" varje kväll i flera dagar så vad händer? Jo, sockhälarna är UTSLITNA.

Stoppa sockar är matte inte bra på - har ju knappt lärt mig att sticka dom!!! Så matte tänkte till och kom fram till att man stoppar dom först som man fick lära sig i skolan anno dazumal OCH sedan syr man ett slitlager med nålbindning på själva hälen utanpå! Yepp, nu kan han slita som han vill för nu håller dom. Nu gäller det bara göra det direkt efter att nästa par är stickade.

Matte stickade sig också ett par kortare sockar som hon gick och drog i under en hel månad (dock utan fårskinstofflor) och se dom är lika fina fortfarande efter tvätt.
Till saken hör att när matte klagade och tyckte det inte var roligt att sockarna slets ut direkt så talade husses 86-årige morbror Arne om att dom minsann hade nystickade sockar på morgonen när dom gick till tegelbruket och att det ibland var hål på hälarna när dom kom hem SAMMA dag. Så det var absolut inget ovanligt försäkrade bägge herrarna.

Gammelfaster Selma levde ensam i föräldrahemmet och spann och stickade sockar. Detta hände även med hennes sockar trots att dom vart spunna i mycket hårdare och finare garn än mattes. Vi har faktist fått ärva ett par oanvända sockar från hennes produktion och jisses vad fina dom är!!!
Ha!!! Hittade Selmas gamla sockar och upptäckte att det minsann skiljer både i ullsort och stickning. Hennes hemspunna 1-trådiga garn är väldigt jämnt spunnet men varierar allteftersom det är ull från olika delar av fårflocken. Paret på bilden är helt klart spunnet i var sin ullighetskvalitet. När det gäller stickningen så är det exakt samma antal maskor och varv så Selma har följt samma "recept" (beskrivningar kallas ofta så här nere i Mark).

Så nu övar matte på en ny sockvariant - och äntligen har hon fått tag på ett "recept" med en vettig häl till ovanstående lösning. Fast ännu så länge kör hon med äckligt köpegarn för att kolla.

Hon tycker inte att det är kul att förstöra vårt fina hemproducerade ullgarn. Om allt går åt h.... så kan hon ju alltid slänga eländet och därmed snabbt bli av med problemet! Inte slänger man "riktigt ullgarn" inte.
Än så länge verkar det bli bra - men det är en bit kvar att sticka och sedan TÅN, som brukar trassla till det för matte.

Tja, vi får väl se hur detta projekt avlöper. Kommer tillbaka med rapport senare om hur det gått.
Jorå, vi fick allt till det!!! Har under tiden detta inlägg legat och "göttat te sig" börjat sticka i vårt hemmagjorda garn och det blir bra så husse är nöjd och matte håller på med ett par rosagula till sig själv.

Nu stickas det raggisar i flera färger - Allt karamellgarn från färgfrossan förra våren håller på att komma till användning.
Kram
Beppe & matte

Inga kommentarer: