söndag 10 maj 2009

Rya ull blir garn - provspinning

Vi har blivit med en påse ryaull tack vare en kompis som var med på kammningskursen för Lena Hammarlund i Halmstad förförliden helg.

Försökte kamma den och det gick så där halvbra - bästa sättet var att karda den kom vi på. Det var ovanligt många klipp i det ca 1 hg stora provet, undrar om det berodde på att djuret varit bråkigt vid klippningen eller om det var en dålig klippare som varit framme?
Nog ser väl kardrullarna mjuka och fina ut?

Nåväl, vi kardade upp ullen och spann på mattes bägge fina Kundertsländor och så här ser dom ut. Ett jättefint hantverk - nästan som små konstverk, påstår matte.
Ullen var mycket lättspunnen om än något grov och sträv i fingertoppskänslan. Är inte van vid den här typen av ull och har nu spunnit flera ryaull prover. Gillar denna grövre gammaldags ryaull!
Vet inte riktigt vad det här hg garn skall användas till men kanske man kan blanda in det också i varptyngda vävstols projektet?
Kram
Ann & Beppe

PS tror inte min matte är kompatibel med vare sig rya eller finull. Den ena är för sträv och den andra för knottrig påstår hon, hon har ju oss som hon gillar ullen på - det räcker väl?
Beppe

Inga kommentarer: