fredag 25 mars 2011

Dagens överraskande och stora händelse


Idag hände det något helt fantastiskt!!!
När matte kom ut så kom alla fåren rusande och skulle ha godis. Heffe kom stormande ner från "högsta punkten". MEN Alba kom inte.

Matte ropade och lockade men Alba vill inte komma så matte blev lite orolig och trodde eventuellt att hon satt fast. Tittade närmare och såg något vitt som låg mellan frambenen.

Plötsligt höjde sig en ormliknande liten hals med ett pyttelitet huvud på upp från det där vita.

Häpen tystnad och sedan rusade matte in till husse. Grattis "morfar"!!!

??? Är det Ulla eller Lilla Mäh? Nä, det är Alba!!! Husse trodde matte skojade med honom. Men till slut fick hon med både honom och havrehinken ut. Och där låg en liten liten lama!!!

Hur har det här gått till undrade husse??? Ingen aning svarade matte och alla vi får som stod en liten bit därifrån i en halvcirkel undrade också.

Matte gick sakta fram mot undret och Alba tyckte hon var lite väl närgången så hon la öronen bakåt och höjde svansen. "Det är min baby - kom inte närmare". Matte svarade med att böja sig ner och försiktigt skjuta fram foderhinken i gåva.

Alba sänkte nådigt ner huvudet, luktade och lät sig sedan väl smaka! Matte lutade sig lite längre ner och kikade under Albas hals. Fölet verkar vara helvitt utom i huvudet där det bär ljust kolafärgat.

Under tiden hade morbror Heffe fattat att det var mer mat på gång! Knödde sig fram och dök också ner i hinken. Dom här syskonen delar på allt - till och med hink!!!
 
Matte flyttade hinken för att se bättre och då gick både Heffe och Alba iväg en bit. Matte passade på att försiktigt plocka bort torkade delar av foster-hinnan som satt kvar och prata med fölet. Oh, så mjuk päls.

Alba kom tillbaka med öronen fram och ville ha tillbaka sin unge. Vilket hon fick ihop med en massa beröm. Sedan gick alla vi andra försiktigt därifrån.

Vi har nu sett att ungen varit uppe på benen och även fått sett att den diar. Nu gäller det verkligen att läsa ikapp i mattes nyinförskaffade "lama-bibel" och den där "likställda kompassen".

Dagens stora projekt blir väl att titta till dom lite då och då och hoppas att Liten höjer svansen så att man får se vilken sort det är!

Spännande dagsutsikter alltså!!!    Kram Beppe


5 kommentarer:

Birgith sa...

Tack för att vi fick se det lilla undret.
Kram
Birgith o Pelle

Evalinah sa...

Åååååå,vilken fantastisk lite varelse !
Ska bara torka bort en tår, är nog lite vårsentimental. Visste ni att hon var dräktig eller var det en överraskning?

Kan nästan känna hur mjuk den lilla nya är.

Lycka Till!

Evalinah

Hultaflickorna sa...

Hade ingen aning om att hon var dräktig! Och uppfödaren var lika paff! Hade fått höra att lamorston blir könsmogna först i 2 års ålder och hingstar något senare varför Alba gick med mamma och pappa förra våren. Dock finns det enstaka individer som blivit könsmogna redan vid ett års ålder av bägge könen!!! Och det fick vi ett mycket oväntat överraskande bevis för!

Hultaflickorna sa...

Yepp, till alla som undrar det är en FLICKA och en kompis har redan kommit med ett namnföslag som efter lite justering gick från Maria (hon är ju född på Maria bebådelsedag 25/3) till att slutligen bli MIA! Själv pratar hon flera sådana III III så vi tyckte det passade jättebra. Och pälsen hennes är så mjuk så mjuk och hon har redan börjat skolan. Klappas och pratas med lite varje dag och mamma Alba tillåter det utan att vifta på öron eller höja svansen. Gissar att jag blivit adjungerad till "likställd" lamasläkting nu(?) Kram Ann

EvFa/Solfjäder sa...

Hej, har precis hittat till dig! Så underbart söt den lille är! Lite avundsjuk blir jag på dina får och lamor.