onsdag 18 februari 2009

Spinnrocken Maj - Ashford Indian Spinner

Vi har fått utökning i spinnrocks- familjen med MAJ!!! Eller som Maj egentligen heter Ashford Indian spinner.

Hon fanns på blocket för ett par veckor sedan och eftersom jag väldigt länge velat ha en Ashford Country Spinner så slog jag till.

Hämtade Maj en bit ovanför Vårgårda. Hon var nog aldrig använd för inget var mer än precis ihopsatt. Drog åt skruvar och bultar samt smorde hennes alla roterande delar och vips fungerade hon jättebra. Oh, så lycklig jag blev.

Kom ganska snart underfund med en spinnteknik som passade Maj. Spolen är gigantisk och därmed även lite trög. Kanske inte alls lämpligt till tjockt garn med låg snodd kändes det som. Men hur det var kom jag på att om man smorde vingen lite då och då i BÅDA ändarna (Öga och ten) så fungerade det utmärkt. Tösen gillar OLJA!!!

Kommer nog att innovera med lite rullager (husse säger att de är bättre än kullager, han borde ju veta efter 45 år på SKF!!!)

I instruktionsbladet som kom med (f ö skrivmaskinsskrivet!) står det att spolens kapacitet är 1 kg "greasy wool". Det skall bli spännande att se hur mycket sköljd ull som får plats. Har i alla fall lyckats få på ca 5 hg än så länge och det fyllde inte alls mycket. Nåväl skall slöjda ett par spolar till så att jag kan använda dom som bobiner när jag varpar till mina planerade mattor. Man kan filosofera mycket medan man lägger hg efter hg på spolen.

Modellen är väldigt bekväm att spinna på för ögat sitter högre än på "vanliga" högrockar och passar min längd mycket bättre (slipper böja min värkande nacke!!!). Dessutom kan man ha fötterna parallellt, en på trampan och en på sidlisten. Alltså inte någon vridning i kroppen. Behaglig ställning vid spinning = stor njutning!!!

Eftersom jag aldrig sett denna Ashford modell förut och inte hittade någon info på deras hemsida så mailade jag till Elizabeth Ashford och fick tillbaka lite bakgrundshistoria.

Den här spinnrocksmodellen gjordes urspungligen på uppdrag till de kanadensiska Koichan indianerna vilka spann ett extra tjockt bylsigt garn. Det är alltså inte fråga om en indisk spinnrocksmodell, som jag först trodde! Spinnrockarna började tillverkas i den här modellen för 30 år sedan. För ca 25 år sedan vidareutvecklades modellen och blev då Ashfords Country Spinner.

Elizabeth Ashford talade om att tyvärr så fanns det inte längre några reservdelar eller tryckt information till den här föregångaren till Country Spinnern. (Vilken tur att jag fick med en gammal broschyr och maskinskrivna instruktioner!!!) Och skulle det vara så att jag någon gång ville byta ut den så finns ju "Country Spinnern numera med kullager och dubbeltrampa". Fast då vill jag nog hellre prova på en elektrisk spinnrock!

Det vete katten hur den här spinnrocken hamnat i Sverige. Finns det någon därute som haft den??? Damen Maj i Vedum hade köpt från någon som påstått att den var perfekt att spinna angorakanin ull på. Mer vet inte jag.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kul med nytillskott. Mycket nöje med denna amazon.

Tina sa...

Häftigt! Jag har läste om den hos amerikanarna, men kul att det fanns ett ex även i Sverige.
I kg är ju helt groteskt mycket!!!