fredag 28 augusti 2009

Hantverksdag i Ramnaparken 23 augusti 2009

Var uppe i Borås, Ramnaparken och spann och pratade ull, kurser, avslappning med hjälp av ullhantering. Skrev här om förra årets hantverksdag i Ramnaparken.

Det var många trevliga människor som stannade till och pratade. Bl a en dam som sade sig ha haft växtfärgningskurser och tipsade om att något batterivattenliknande (tror hon menade destillerat vatten) gjorde att t ex kochenill färgar mycket intensivare. Ytterligare en färgare träffade jag. Tror han ursprungligen kom från Norrland. Nåväl, det visade sig att han hållit på mycket med kurser i svampfärgning. Så där rök en lång stund i trevligt samtal.

Min vana trogen, är ju disträ ibland, så hade jag glömt kameran hemma. Men blev räddad av en kompis som tog en hel hoper bilder och som lovat att jag får använda dom på min blogg. Det gäller bara att få hem dom - dom är på väg lite längre fram för då kommer kompisen hem och klappar mina får. Så ha tålamod, skall uppdatera den här texten med bilder längre fram!!!

När det gäller deltagande hantverkare så tycker jag det verkade som om antalet var mindre i år. Jag saknade både de där fantastiska knypplarna, halmslöjdarna, kaninerna, tvåändstickaren/ smygmaskvirkaren m fl. Hittade dock en som slöjdade nyckelharpor!!! Lär ha varit där förra året också men då missade jag nog honom. Såg honom tälja sådana där trycktangenter med en pytteliten kniv. Det var facinerande.

Det kom hyfsat med folk men inte så där jättemånga. Hörde från kompisen som varit på smådjursutställningen i Vårgårda att det inte var så där jättemånga där heller.

Kanske det hela har blivit lite för mycket marknad, jag menar väldigt många har MASSOR till salu. Kanske man skulle satsa lite mer på prova på aktiviteter till nästa år. (kommer ett inslag så småningom om en tidigmedeltida marknad som jag besökte i somras - där var det tvärtom! Alla satt och arbetade som man gjorde på den tiden och visade glatt upp hur man gjorde och lät besökarna prova. Man hade en del till salu men inte jättemycke!!!)

Jag är i alla fall nöjd för jag åkte inte dit för att sälja något utan för att prata om spinning och ull.

Fick i alla fall sålt ett par grova karamellfärgade sockar till en dam som var så frusen om fötterna. Hon tyckte det "var rejäla gammaldags grova raggsockar, såna ser man inte ofta numera".

Sedan sålde jag tre härvor lila melerat garn till tunnare sockar. Så bensinen blev betald och jag hade skojigt.

Gjorde också lite reklam för Magdalenas ullkammar och Gammeldags sländor m m

Hade med mig spinnrocken Christina och hon blev provad av en fårägare och av damen som skulle gifta sig för 9:e gången i kyrkospelet. Så lite prova på hade vi i spinnhörnet. Fick också visa sländspinning och hur man tvinnar två en-trådiga garner till till ett två-trådigt garn.

kram
Ann

Nya ullkammarna

Nu har dom dykt upp - mina nya ullkammar - precis lagom till kursen.

Och jag har provat dom!!! Perfekta till kortare finfibrig ull. Fick en del ull av en kompis som hade finfina gutefår. Den besättningen är tyvärr slaktad nu så dom säckarna jag fick är det allra sista av en otroligt bra guteull.

Nåväl, mina nya kammar har kortare tänder bara 9 cm långa. Sedan har jag valt att låta göra två varianter - ett par där centrumavståndet mellan tänderna är 8 mm (den glesare kammen till vänster på bilden) och ett par där centrumavståndet bara är 6 mm!

Tanken är att kunna kamma finfibrig kort ull samt hundhår. Yepp, har en beställning på garn till en tröja där matten redan har fått hjälp med spinningen till en del och stickat en bra bit på framsidan. Tänkte prova detta efter helgens kurs.

Det ljusare garnet är ovan nämnda guteull och denna härva är gjord av kamgarn utdragen till en sträng. Den var oerhört lätt att spinna på slända. Detta garn har nästan inga stickelhår kvar.

Det mörkare garnet är samma guteull men det är kamresterna som jag handkardat och sedan spunnit. Det blev förvånansvärt bra med tanke på att det finns massor med korta fibrer och en hel del stickelhår (som ger garnet dess mörkare färg).

En sak som jag noterade när jag tvinnande var att när jag fått för mycket tvinsnodd så vred sig garnet, när man förde ihop garnändarna för kontroll av tvinningen, åt ena hållet (S) och var det för lite snodd vred sig garnet åt andra hållet (Z). Kanske bör jag nämna att jag spinner S och tvinnar Z.

Det här fenomenet har jag i alla fall inte hört något om tidigare. Men nu vet jag om jag skall lägga på tvin eller om jag skall släppa fram en bit otvinnat för att garnet skall bli balanserat.

kram
Ann

torsdag 20 augusti 2009

Ullkamning - kurs i Varberg 29-30 augusti 2009

Jag skall åka på kurs!!! Och kamma ull med stora "mordredskap" s k ullkammar. Och massor med härlig ull. Och en helt fantastisk ledare - Lena Hammarlund!!!


Här bredvid ser du hur man kammade ull på 1500-talet.

Bilderna är tagna på Lejre 2007 som besöktes av ett team från Historisch Openlucht Museum i Eindhoven som sysslar med just 1500-talet.

Men kamning av ull är mycket äldre än så. Redan våra kära gamla vikingar kammade sin ull.

Åter till kursinfon. Har varit på en hel del av hennes kurser förut och man får ALLTID lära sig något nytt eller annorlunda. Det är tur att man aldrig blir fullärd!!! För då skulle det bli riktigt tråkigt - tomt i huvudet antar jag. Nä, man skall komma hem från kurser med huvudet fullt av inspiration och nya idéer!!!

Om du undrar vem Lena H är så sök på bloggen - det finns en del filmer på YouTube t ex. En del av hennes ull känner jag till för hon ääälskar Ullas (min Ulla) ull. Här är några bilder från ett par tidigare kurser.

































Det är Hemslöjden i Halland Bindslöjden som anordnar kursen. OCH DET FINNS ETT PAR PLATSER KVAR - så är det någon därute som känner ett sug efter att vara med så ring hemslöjdskonsulent Marita Jönsson 035-211015

I Kallelsen står: ..."Ännu äldre än att karda ull, är att kamma ull. Garnet som spinns, blir jämnare än vid kardning. Kursledaren har olika sorters kammar som du kan prova. Vi provar olika ullkvaliteter. Tid har tt (har?) avsatts för att se utställningarna Bockstensmannen och Ötzi på Länsmuseet Varberg"...

Bockstensmannen har jag sett men den utställningen är väl värd att se igen. Ötzi har jag bara läst i en bok jag har samt i tidskriften Populär Arkeologi så det skall bli spännande att få ta del om de senaste rönen.

När det gäller kammar så har vi Magdalena som tillverkar sådana. Det är en avläggare till en av Lenas tidigare kurser - kamtillverkningen alltså. Kammarna hittar du här. Under tiden kan kan du kolla in mina kammar som Magdalena gjort.

Jag har nya mindre och tätare på beställning som förhoppningsvis hinner fram till kursen. Kommer en bild på dessa.

De två med jättelånga tänder använder jag när jag spinner melerat garn. Då lägger jag några lager i olika färger och spinner sedan direkt från kammarna.

kram
Ann

Offentlig spinning - Ramnaparken Borås Museum 23 aug 2009

Ville bara tala om att De 7 Häradenas Hemslöjdsförening har hantverksdag i Ramnaparken (Borås Museum) nu på söndag (23 augusti 2009) och då kan besökare få se lite utav varje.

Varför inte ta en fikakorg, filt och glatt humör och komma och titta? Förutom oss finns det gamla inredda torp o stugor och en mycket vacker liten kyrka med vackra målningar och trädskulpturer. Inget inträde.















Själv skall jag sitta och spinna mellan 12.00 - 16.00. Det blir nog Christina jag tar med mig. Dessutom både ull och garn från Hälge till försäljning.

Bilderna är från förra årets (2008) hantverksdag i Ramnaparken.

Med hopp om en vacker solig dag,
kram Ann

onsdag 19 augusti 2009

Knit one below - halvpatent stickning

Har ett behov av att dela med mig av ÅRETS stickbok!!! (I allafall upplevelsemässigt för mig!)

Det var så att en spinnkompis kom på besök och hade med sig boken KNIT ONE BELOW av Elise Duvekot. En otroligt läcker stickbok om ett nästan bortglömt ENKELT sätt att sticka en halvpatent som utseende mässigt påminner om tvåändstickningens randning.

Jag måste säja att jag blev helt såld på boken när jag bläddrade i den. Kompisen visade också hur man gjorde. Man stickar helt enkelt med två garner MEN ett helt varv av varje färg! Där det skall bli lodräta ränder går man ner i FÖREGÅENDE maskrad och stickar helt sonika bägge samtidigt (maskan på stickan och den i raden under). Därefter gäller det att se till att den färg som INTE skall synas läggs längst bak, ifrån rätsidan räknat. Här bredvid kan du se mina två prover.

Observera! Att när man stickar fram och tillbaka så måste man först sticka den ena färgen på rätsidan och sedan backa tillbaka och sticka den andra färgen på baksidan. DÄREFTER stickar man två avigsidor, två rätsidor ... När man stickar runt byter man bara färg på samma ställe.

Här kommer lite bilder på modeller ur boken.

Det var när jag såg den ljungfärgade koftan som jag föll och skyndade mig att beställa boken från Adlibris.

Västarna är samma mönster och vändbara. Även avigan får ett speciellt mönster.

Den flortunna sjalen skulle jag också vilja sticka - men vet inte om jag vågar.

Jag håller på sedan ett år tillbaka med en sådan där "Victoriansk spetssjal" som bara blir större och större OOOTROLIGT SAAAAKTA! Den tar liksom aldrig slut!

Och den här vackra sjalen är MYCKET STÖRRE! Och den grå färgen ger sjalen ett fantastiskt sobert inryck.

Men håll med om att den är vacker! Modelltypen kallas "fyrkantssjal" och man viker ett hörne bakåt för att få till den vackra krage.

En häftig "potta" mössa och ett par fingerlösa vantar (=långlånga pulsvärmare???) finns också.

Utöver detta är det massor med stickprojekt för hela familjen MEN de får ni upptäcka själva!!!

Min man sa i alla fall att herr tröjorna/ollarna var väldigt vackra och undrade lite försiktigt "hur krångligt är det där egentligen?" "Dom ser sköna ut." Ha, det betyder att han undrar om jag kan sticka en till honom - naturligtvis av ull från våra egna får och helst i naturfärger! Tja, det kommer ju en julafton om några månader. Så vi får väl se.

Mitt allra första projekt blir dock att sticka en väska för den tyckte jag var "skitläcker"! När den är färdig så skall den valkas i maskin - och det är något jag aldrig provat på så det blir spännande värre. Kommer tillbaka med hur det gick för väskan.

Flera av mina kompisar som varit hemma på besök har också fallit för den här boken. Kanske ni kan skriva en liten kommentar om vad ni tycker om den???

Kram
Ann

tisdag 18 augusti 2009

Översätt min blogg - fungerar nu!!!

Yepp, hantverks-bloggen fungerade och jag funderade. (=:()

Kom på att vad som är viktigt är att ange skriptet för URSPRUNGS SPRÅKET!!! Alltså SVENSKAN. Så allt som behövs i google_translate_tools är att ange svenska.

Tillbaka till ruta 1 och vara lycklig. Återstår nu att se hur bra översättningarna blir. Skall be att få recensioner av mina utländska vänner. Har blivit varnad för att man skall läsa med en nypa salt men att man väldigt väl kan klura ut innehållet på en sida.

Såg under mina expeditioner till GoogleTranslate att man också kunde plocka ner verktygsfält till webbläsaren så att man bara markerar och väljer mellan språk som skall översättas och vilket man vill ha översättningen på. Men det blir ett annat projekt!!!

Tänk vad tekniken kan iallafall - undra just hur länge det tog att utarbeta systemet?
Kram
Beppe o matte

Snabböversättning av blogg innehållet???

Idag har jag sysslat med att försöka få till en sådan där bra grej "klick-ställe" för icke svensk talande att få en hyfsad översättning av innehållet i min blogg.

Inloggad på Google hittade jag dessa länkar
http://www.google.com/translate_t# Yepp, här står på SVENSKA en hel massa
http://translate.google.com/translate_tools?hl=sv Det är här man fixar till det hela (trodde jag)
http://translate.google.com/intl/sv/help/faq_translation.html Det är här man kanske kan få svar på vad som hände!!!

Nåväl, jag läste och surfade runt och tyckte det hela var väldigt enkelt. Jag var lycklig och tyckte jag vart duktig. Sedan ville jag pröva den nya gadget:en Google Översätt och då hände följande:

Först ville den inte fungera - ingen språklista kom upp. In och rota i den där HTMLgrejsen och se!!! Nu fick jag upp en härlig lista över helt obegripligt skrivna och några begripligt skrivna språknamn.

Tänkte att jag provar tyskan! Tror inte jag fått mig ett så härligt skratt på länge. Det började redan med rubriken för räknaren. Ordet "sedan" blev översatt med "Limousine"?????? Stor undran innan jag kom på att Sedan är en sorts bilmodellsvariant.

Råkade därefter kolla in blogg texten (;-D)))) Tror det var någon internationell översättning a la typ det där esperantospråket.

Har inte fått tumme på det hela ännu, måste ta mig en riktig funderare och kolla runt på andra bloggar (vet att hantverk har en sådan här) och spionera lite. Under tiden kommer det för säkerhetsskull att stå "Under construction!" på min blog.

Men jag arbetar på det!!! Tidstjuv - ja, men himla spännande!!!
Kram
Beppe o matte

söndag 16 augusti 2009

Lila Norrsken - garn

Tjolahoppsan bääh,

Som vi skrev
här så blev matte presenterad ett lila kardsjok på träffen. Nu har hon spunnit det på sin nya turkiska slända och det bidde två små nystan.



Vi hade besök i veckan av en spinn o hantverkskompis och vi färgade garn i micron. Matte kom på att om hon färgade upp en härva av det där hopplösa tunna tunna garnet hon spann för något år sedan, på den där Lace vingen från Ashford, och som hon inte kom på vad det kunde användas till SÅ kunde hon tvinna ett dubbelt så långt Lila Norrsken.

Sagt och gjort det bidde en härligt rödlila härva med lite blått inslag. Kompisen fick ihop en "grönsak med ljungblommor" och vart jättelycklig! Som vanligt så glömde matte fotografera härvorna på tork.

Just nu håller vi på och tvinnar ihop trådarna på våran nya elektriska spinnrock. (Jojomensan, hon köpte en sådan för en månad sedan och hej vad det går!)

Och nu har vi gjort färdigt spolen - det blev så här mycket på spolen (den är jätte stor = 250 g).

Upphärvlat så här vackert och helt färdigt på slutbilden.

Undrar vad man kan ha 249 m till??? Förslag???
Kram
Beppe

Vi lyckades!

Som vi letat efter en räknare! Matte har lusläst och klickat runt på hela Blogger-Hjälp. Jag har bäääat på henne. Till slut hittade vi något om att man måste hämta nåt HTMLgrejs från en webbsida UTANFÖR Blogger. Så vi letade och letade på nätet. Ni må tro det kom upp massor med konstiga sidor när man letar efter "add a counter".

Men vi hittade en jätte enkel fin sida http://simplehitcounter.com och fixade till en helt vanlig räknare. Den är gratis mot att man låter reklamen för webbsidan vara med. Reklamen är pytte liten. Men kanske något annan som inte är så haj på det här med bloggar får lite hjälp med att fixa till en egen räknare.

Nåväl, vi lyckades kopiera HTMLgrejset och klistra in det i en ruta det stod Gadgets på och se VI VAR MED RÄKNARE.

Nu kan vi se om det är någon som har tittat in på vår blogg. Det är riktigt spännande! Idag stod det 10 när vi tittade och igår när vi var färdiga med allt datandet stod den på 6. Alltså kunde jag konstatera att det varit inne hela 3 tittare sedan igår. Det ni!!!

Ullig Kram
Beppe

tisdag 11 augusti 2009

Spinnträffen i Lilla torpet 9 augusti 2009

Söndag morgon åkte jag till Lilla torpet för att vara med på SpinnaTvinnas spinnträff. Med följde spinnrock, skrubba och diverse annat smått och gott, bl a ett par spin/spol tenar att prova.

En skrubba är en sorts kardbänk som förr användes till att grovkarda ullen i - d v s rensa bort det mesta "böset".

Det hade regnat under kvällen/natten innan och det nyslagna gräset doftade underbart (hö) i den fuktiga värmen. Vilken frid! Lugnt, tyst och fågelsång! Lååångt inne i skogen på en höjd. Ljuvligt! Rofyllt! Härligt!

Vi blev ett glatt gäng från både när och fjärran som "tjötade" massor, klämde på prover av både garn och ull.

Diskussionerna var många och tipsen ännu fler. Men stundtals var koncentrationen mycket stor och det enda som hördes var spinnrockarnas surrande.

Ashfords nya finkarda med variabla hastigheter provades både med järnstångstyngd och utan. Har inte riktigt lagt guruns namn på minnet (han som funderat ut detta sätt) men tror han hette något liknande Fannan.

Skall ta reda på mer. I alla fall så funkade det som så att fibrerna styrdes till den stora kardtrumman och packades bättre - samtidigt som denlilla pådragningstrumman inte fylldes så mycket.

Sedan var det något med att justera avståndet mellan trummorna. Skall prova och klura ut mer.

Ullfloret som var kardat var i alla fall helt underbart i färgerna (jag gillar ju lila!) och jag blev presenterad en del att prova på.

Vilket jag gjorde med min nya slända nr 1 när jag kom hem.

Vad kan detta garn bli tro. Skall det tvinnas med en tråd mörklila eller svart eller...

Tja, jag får nog suga på den karamellen medans jag spinner färdigt garnet. Skall spinna det så här tunnt som jag börjat.

Faktiskt så gör det vita florsjoket att garnet kommer att se mycket ljusare ut än vad kardfloret visar.
Kommer tillbaka med en bild när garnet är färdigt.

Yepp, "min nya slända" inhandlades på plats för Gammeldags visade prover på sitt sortiment.

Det blev ytterligare en härlig slända i tuja utöver nr 1 som var en turkisk variant (kommer inte ihåg träslaget men tror det var björk), dessutom ett litet härvträ i vackert ådrad björk.

Till alla dessa redskap var jag ju "tvungen" att köpa en alldeles nyfärskvävd sländpåse i damast dekorerad med spinnrockar.

Det visades även garnprover med lite olika spinning och
färgning.

Se på bilderna och drägla.

Vill du handla något så finns detta och mer på





Supporterstödd sländspinning visades och provades också.

Med det här sättet kan man spinna tunna tunna trådar då sländans tyngd inte belastar tråden.

Denna sorts slända har oftast inte någon krok eller jack i toppen utan toppen är avfasad på samma sätt som spinn/spol tenarna.

Själv provade jag på I:s ny Louetvinge med flyttbar krok och spolen klädd med en plasthylsa. Den är gjord för att spinna tunna tunna garner och kändes väldigt enkel att spinna med. Var riktigt stolt för jag lyckades också spinna tunt tunt redan första gången.

Spinna på spinnten/spolten gjordes också och jag lärde mig (=lyckades) spinna med långdragstekniken.

Peppar peppar - jag LYCKADES FAKTISKT. Den lilla slatten som blev resultatet sitter upplindad på
härvelträt här ovan.

Bilden här till vänster visar hur man kan spinna inslagstråd direkt på en spolhylsa till vävning.

Tror inte man först spann tråden och lindade av den och sedan härvlade den för att sedan via garnvinda spola upp den på spolar. Spann man garnet själv så spann man nog "direkt" så att säga.

Kan tro att man "bara" spolade köpegarnet från härva.

Däremot tror jag man spann garn med vinge och spole när det gällde varpgarnet. Var efter varpspolställningen användes vid själva varpningen.

Nåväl, översta bilden visar en alldeles nytillverkad spol/spinn ten från Ashford.

Den nedre bilden visar en härlig gammal spol/spinn ten med stort drivhjul och dessutom en distansrulle för att passa den ursprungliga spinnrocken - vilket gjorde att den dessutom passade avståndet mellan ståndarna på min gamla Ashford spinnrock.

Härligt färgad ull fanns också - som förvandlades till garn.

Denna tops hade färgats med Zeniths syrafärg i citrongult och grönt (om jag nu kommer ihåg rätt) och sedan körts i microvågsugn!

Resultatet, helt underbart läckert! Det är sådant SpinnaTvinna gänget sysslar med på färgträffarna på Blåstället i Angered.

Ett prov på en kofta i "Knit one below" stickning - yepp, inspirationen hämtad från den BOKEN - i härliga mustiga naturfärger fanns att beskåda.

En härlig snart färdigstickad tröja i naturgrått och lite annat smått och gott fanns också till beskådande (men jag glömde fotografera).

Diverse kaffepausar och andra pausar förekom också men i övrigt var det "full rulle" på allt annat. Dagen blev lång, började vid 10.00 och slutade inte förrän vid ca 18.00 - då vart jag rejält trött men ändå full av nya intryck och idéer.

Tack till er alla som gjorde denna dag så fantastisk.
Kram Ann